пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Вічна пам'ять загиблим! Вічна слава живим!
        23 вересня, в селі Чорний Потік відбулось вшанування Дня партизанської слави. Ветерани, жителі та гості села зібрались в центральній його частині, де в затишку, під вічнозеленими ялинами, стоїть пам’ятник учасникам партизанського руху. Привітати народних месників з таким святом прийшли голова райдержадміністрації Василь Ковбаско, голова районної ради Станіслав Сухан, керівник апарату РДА Олег Козенюк, начальник відділу культури і туризму РДА Оксана Сідор, голова Товариства добровольців – учасників війни Василь Рацин, голова районної ради Ветеранів України Денис Білинець та інші офіційні гості.
        Керівництво району, разом із ветеранами, представниками правоохоронних органів, громадськістю поклали корзини з квітами до підніжжя монументу на якому великими літерами вигравіювано: «Вічна слава героям - братам по спільній боротьбі проти фашизму». Юні майбутні захисники Вітчизни урочисто здійснили покладання Гірлянди Слави, а дівчата представили на вишиваних рушниках портрети загиблих героїв партизанського загону.
        У вітальних словах голова райдержадміністрації Василь Ковбаско зазначив, що свято Партизанської слави водночас і радісне, бо відзначаємо його у вільній країні, вибореній мужніми й самовідданими її громадянами, й сумне – бо багатьох із них уже немає з нами. Пам’ять про відважних земляків, їх величний подвиг – назавжди залишиться в наших серцях та наступних поколінь. Загиблим – вічна пам’ять, а живим – вічна слава!
        За словами голови районної ради Станіслава Сухана, з року в рік наших ветеранів стає все менше й менше. І завдання влади – зробити все можливе, щоб їх життя, життя вдів та родичів загиблих було легшим. Побажав всім ветеранам, їхнім родичам, міцного здоров’я, благополуччя та сімейного добробуту. А пам’ять і шана про тих, хто зробив наше життя й сьогодення мирним буде навіки в наших серцях.
        Від імені районної ради товариства добровольців й ветеранів війни, виступив Василь Рацин. Він привітав всіх присутніх із Днем партизанської слави, зазначивши, що партизанський рух є невід’ємною частиною лави армії захисників Вітчизни. Народний хор ветеранів війни та праці Іршавського РБК під художнім керівництвом Оксани Сідор, концертмейстер Ігор Староста, виконали чудові воєнні пісні, які змусили замислитись.
       Там же, біля пам’ятника, настоятелі храмів с. Чорний Потік та с. Крайня Мартинка відслужили панахиду за воїнами, що загинули чи пропали безвісно в роки війни. А сільський голова Євген Манайло подякував всім, хто долучився до святкування, та запросив на продовження у місцевий Лісок.
      По дорозі, керівники району відвідали місцевий народний історико-краєзнавчий музей партизанської слави та персональну виставку художниці Лириси Щоки. Василь Васильович вподобав собі дві картини. На одній пишно «цвіли» весняні тюльпани та бузок, а інша зображувала зимовий пейзаж. Скориставшись нагодою, очільник району відвідав також школу, місцевий гуртожиток та цікавився проблемами села, які в майбутньому постарається допомогти вирішити.
        Біля відтвореної землянки, коло багаття, можна було послухати воєнні та народні пісні у виконанні місцевого колективу художньої самодіяльності та спеціально запрошеного колективу із м. Мукачева. Чимало зібралось бажаючих, щоб скуштувати й каші з похідної кухні. Святкування 71-ї річниці партизанського руху та 11-ї річниці Дня партизанської слави на Іршавщині пройшло в найкращих його традиціях!

Немає коментарів:

Дописати коментар